Hvornår har du sidst ændret password?

Hvis overskriften får dig til at tænke tilbage på dengang i ’98, hvor du kom på dit “nye” geniale kodeord – som INGEN nogensinde gætter, så er det nok en rigtig god idé at læse lidt videre her. I Danmark er min erfaring, at vi er exceptionelt slemme til at bruge samme kodeord overalt, og derfor er en af mine missioner for 2020, at få flere til at opdatere deres passwords på tværs af forskellige medier, noget oftere.

Måske sidder du og tænker, at det er nemmere at huske hvis du bruger samme kodeord til Facebook, NemID og Netflix – og det har du måske ret i, men desværre hænder det, at kodeord fra forskellige tjenester bliver lækket efter hackerangreb, og så giver du i princippet udefrakommende frit adgang til alt.

haveibeenpwned?

På tjenesten haveibeenpwned.com kan du altid tjekke, om din kode, eller andre data, fra forskellige tjenester, er blevet lækket i forbindelse med hackerangreb.

Hvor ofte skal jeg skifte kode?

Langt de fleste sikkerhedseksperter anbefaler, at vi opdaterer vores adgangskoder en gang om måneden (hver 30. dag), eller som minimum hver tredje måned.

Sæt eventuelt en reminder i din kalender, så du får en reminder, når det igen er tid til en udskiftning af koder.

Hvad er et godt kodeord?

Drop ideen om, at dit password bare kan være noget lignende “birgitte1964”, dine børns navne eller din hunds navn. Disse koder er lette at huske, men også relativt nemme at gætte sig frem til. Hold dog gerne fast i, at mixe både bogstaver og tal (som de fleste tjenester alligevel kræver i dag).

Overvej ligeledes, at bruge specialtegn i dine adgangskoder. Tegn som f.eks @, &, %, og # (og andre specialtegn) – det er med til at gøre dit kodeord ekstra sikkert.

Del ikke din kode med andre

Det er efterhånden en kliché, men det er der en grund til. Kodeord bør ikke deles – heller ikke internt i virksomheder. Hvis der er mulighed for, på anden vis at dele indhold, uden at udveksle koder, så er det helt klart at fortrække, men nogle gange kan man ikke komme udenom det.

Hvis du absolut skal dele adgang med andre, f.eks. til en online platform, så sørg for at sende login-oplysningerne separat eller på et godt gammeldags stykke papir, som så smides ud efterfølgende.

Kræver login f.eks. både e-mail og adgangskode, så send e-mailen et sted, og kodeordet et andet sted – det kan være via. email og koden så bliver sendt over SMS.

LastPass – Password Manager

Har du svært ved at huske koderne til Netflix, Facebook, Twitter, Netbank og alle de andre services du bruger, især fordi at du nu har gjort dem så unikke og svære at gætte, så overvej at bruge en Password Manager, som eksempelvis LastPass. LastPass husker dine adgangskoder for dig, på alle dine devices – både computeren, din tablet og telefon – så det er én mindre hovedpine 😉

Godt nytår (og nyt password!) 💥

Mmmh.. cookies 🤤
Hvis vi ikke allerede selv har spist dem, så byder vi gerne på en cookie!

Acceptér Læs mere